Kosár 0

Úgy látszik a kosarad üres!

0

OKT

10

0 hozzászólás

Megérkezett az Arrow Lake-S, akár 24 maggal, 125 W-tal és új foglalattal.

Az Intel hivatalosan bemutatja az új CPU sorozatát asztali PC-k számára.


A Core Ultra 200 sorozat az asztali rendszerekhez készült frissítés, amely az energiahatékonyságra összpontosít. Újabb Performance és Efficient magarchitektúrákat, új grafikát tartalmaz, és bemutatja az első asztali NPU-t (Neural Processing Unit). Van egy új elnevezési rendszer is a sorozathoz.

Ma az Intel bemutatja a Core Ultra 200S-t, ahol az „S” az Arrow Lake-S rövidítése. A CPU-k első hulláma zárolatlan SKU-kból áll, amelyek névleges TDP-je 125 W. Ezek "lelkes" CPU-k, amelyek a játékosokat célozzák.


A kiemelkedő termék a Core Ultra 9 285K, az új zászlóshajó SKU, amely összesen 24 magot tartalmaz (8 teljesítménymag és 16 hatékony mag). Ezek az új Lion Cove és Skymont magok. Ennek a CPU-nak 5,7 GHz-es boost órajele van, és 4 Xe GPU magot tartalmaz. Az Ultra 7 265K 20 magból áll (8 teljesítménymag és 12 hatékony mag), akár 5,5 GHz-es lökettel. A 14 magos Core Ultra 5 245 6 teljesítménymagot és 8 hatékony magot kínál, akár 5,2 GHz-es erősítéssel. A 265KF és 245KF változatokból hiányzik az integrált Xe grafikus vezérlő, és ma nem jelentették be a 285KF verziót sem. Minden Arrow Lake-S SKU 13 TOPS-ra (Int8) képes NPU-val rendelkezik, ami 3,7-szer lassabb, mint a Lunar Lake sorozat NPU-ja.

A Lion Cove Performance magok 18 végrehajtási porttal és akár 36 MB L3 gyorsítótárral rendelkeznek. Ezek várhatóan 9%-kal magasabb IPC-t (Instructions Per Clock) adnak a 14. generációs Core sorozat Raptor Cove-jához képest. A Skymont nevű Efficient Core duplája az L2 gyorsítótár sávszélessége és 4 MB L2 gyorsítótár elődjéhez képest. Gracemonthoz képest 32%-kal magasabb IPC-t biztosít az egész számokkal végzett műveleteknél, és akár 72%-kal a lebegőpontos műveleteknél.




A gyorsítótár-konfiguráció frissítve lett, a Performance Cores L2 gyorsítótára 2 MB-ról 3 MB-ra nőtt.




Az Intel Arrow Lake-S az első olyan asztali platform, amely Xe-Cores architektúrát (Xe-LP) tartalmaz, és Arc szoftvert és illesztőprogramokat használ. Akár 4 Xe-magot és akár 4 sugárkövető egységet kínál. A GPU 8 TOPS-t biztosít az AI következtetéshez. Támogatja a DirectX 12 Ultimate-et, de várhatóan túl lassú lesz az igényes játékokhoz. Tartalmazza a Xe Media Engine-t, így megőrzi ugyanazokat a kódolási képességeket, mint az Alchemist (AV1/AVC/HEVC kódolás stb.). Hasonlóképpen támogatja a DP4a utasításokat is, lehetővé téve az XeSS-felskálázást.



Az Intel több állítást is megfogalmaz az energiafogyasztással kapcsolatban. A 285K-os CPU állítólag akár 58%-kal kevesebb energiát igényel a termelékenységi feladatokhoz a Raptor Lake-R-hez képest, négy alkalmazásban végzett tesztek alapján. A játék esetében a geometriai átlag -73 W az 14900K-hoz képest, ha alapprofilt használunk. Az alacsonyabb energiafogyasztás alacsonyabb hőmérsékletet jelent, és az Intel állítása szerint az új sorozat átlagosan 13 °C-kal hidegebb, mint elődje, ha 360 mm-es AIO-hűtőt használnak.


Mint említettük, az Arrow Lake-S az első olyan asztali CPU-termék, amely az új elnevezési sémát tartalmazza. Eredetileg az Intel azt tervezte, hogy Core Ultra 100S sorozatként dobja piacra a Meteor Lake-S-t, de ezeket a terveket elvetették. A lapkakészlet elnevezése változatlan marad, most a 800-as sorozatra ugrott.


A mai napon az Intel bemutatja a Z890 lapkakészletet is, amely a prémium alaplapok csúcskategóriás opciója, 200 dolláros vagy annál magasabb áron. Ezek az alaplapok az új LGA-1851 foglalatot tartalmazzák, amely csak a Core Ultra 200-zal kompatibilis. Sajnos egyetlen diák sem említi a jövőbeni kompatibilitást, így nem világos, hogy a 800-as sorozatú lapkakészletek egynél több CPU-generációt támogatnak-e.

A legfontosabb frissítés a 20-szoros PCIe 5.0 sáv támogatása, ami azt jelenti, hogy a PCIe 5.0 szabványt tartalmazó következő generációs grafika többé nem korlátozódik 8 sávra, ha 5.0 M.2 SSD-k mellett használják.





Most pedig az árképzésről – a legfontosabb részletről. Ahogy az a kiszivárogtatásokból várható, az új sorozat ára megegyezik vagy alacsonyabb lesz, mint a korábbi 14. generációs Core Raptor Lake-S Refresh. A zászlóshajó 285K SKU ára 589 dollár, míg a 265K-s kiskereskedelmi ára 394 dollár. A felhasználók választhatják a 265KF-et is, amelyből hiányzik az integrált Arc GPU, ára 379 dollár. A 14 magos 245K ára 309 dollár, az iGPU nélküli változat pedig 294 dollárért kapható.

Az új sorozathoz új alaplapokra van szükség, így az új platform ára legalább 200 dollár lesz plusz a CPU. Ezenkívül, ha még mindig DDR4 memóriát használ, frissítenie kell, mivel a Z890 sorozat nem támogatja a DDR4 technológiát, ellentétben a Z790 sorozattal.

Az Intel megerősíti, hogy a Core Ultra 200S sorozat október 24-én fog megjelenni.



Forrás: VideoCardz.com

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Még több cikk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz előbb jelentkezzen be!