Fedezz fel új világot az AQUA mobilalkalmazásával. Ingyenes FOXPOST kiszállítás az applikációt használóknak! ÉRDEKEL
Kosár 0

Úgy látszik a kosarad üres!

0

SZEPT

29

0 hozzászólás

Gond van a GeForce RTX 3080 kártyákkal, de már jött is megoldás

Az új grafikus vezérlők egy bizonyos órajel elérésével instabillá váltak, a jelek szerint a problémát a nem megfelelő kondenzátorok használata okozza.


Úgy tűnik, az Nvidia a két évvel ezelőtti GeForce RTX 20xx széria rajtja után a mostani RTX 30xx széria rajtját sem ússza meg problémák nélkül. Akkor a túlmelegedés okozott kellemetlen perceket a felhasználóknak, most viszont más jellegű gond ütötte fel a fejét. A GeForce RTX 3080 kártyák esetében ugyanis egy bizonyos órajel elérésekor instabillá válik a rendszer.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor a GPU eléri a 2025 MHz-es órajelet, instabillá válik, amit a Windows érzékel és válaszul leállítja, majd újraindítja a grafikus kártyát. Ez természetesen használat közben (legyen szó játékról vagy épp valamilyen munkáról) a legkevésbé sem örömteli.
 


Mostanra az EVGA segítségével arra is fény derült, hogy a problémát bizonyos kondenzátorok alkalmazása okozhatja. Ezek hivatottak szabályozni az áramkörön futó feszültséget. Ám bizonyos konfigurációk esetében – jellemzően, amikor egy bizonyos számú POS-Cap kondenzátort használnak – ez 2025 MHz elérésekor instabillá válik.

 

Az Nvidia egyelőre a könnyebbik végén fogta meg a problémát, de legalább viszonylag gyorsan sikerült reagálniuk rá. Kiadtak egy új drivert a kártyákhoz, amely kifejezetten erre a hibajelenségre fókuszál: megakadályozza, hogy a kártyák elérjék a 2025 MHz-es órajelet. Ezzel a jelentések szerint valóban megoldódik a probléma, de természetesen hosszú távon hardveresen is megoldást kell találniuk rá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Még több cikk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz előbb jelentkezzen be!