Fedezz fel új világot az AQUA mobilalkalmazásával. Ingyenes FOXPOST kiszállítás az applikációt használóknak! ÉRDEKEL
Kosár 0

Úgy látszik a kosarad üres!

0

áPR

12

0 hozzászólás

A drónreptetés 2021-től érvényes szabályozásáról

Drónt reptetnék. Mit kell tennem? Mik a követelmények? Mit szabad és mit nem?

 

A drónok az utóbbi néhány évben szinte robbanásszerűen lepték el a világot. A viszonylag egyszerű vezérlésű reptethető eszközök hatalmas népszerűségnek örvendenek akár hobbi, akár munka, akár speciális felhasználásról van szó. Éppen ezért régóta téma volt az ilyen eszközök használatának egységes szabályozása.

 

Ezt az Európai Unió 2019-ben új rendeletekkel már meg is kezdte, míg hazánkban idén februárban lépett életbe az úgynevezett dróntörvény. Rögtön az elején érdemes tisztázni, hogy olyan, hogy dróntörvény valójában nincs. Az összes ide vonatkozó szabályozást a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény tartalmazza, amely most módosításra és kibővítésre került. Minden olyan esetben, amelyre ebben a törvényben nem található szabályozás, az EU rendelet hatályos.
 


A rendelet minden drónnak minősülő, vagyis pilóta nélküli légijármű és annak üzemeltetőjére, használójára érvényes. A drónokat több kategóriába sorolják azok tulajdonságai és használati módja alapján. A legtöbben a nyílt kategóriába esnek majd, amelyen belül további alkategóriákat (A1, A2, A3) különböztetnek meg. E kategória alapkövetelménye, hogy a drón nem emelkedhet 120 m-nél távolabb a talajtól, az üzemeltetőnek pedig szabad szemmel is végig látnia kell az eszközt. A drón nem repülhet embertömeg fölé és nem is közelíthet meg más embereket. Természetesen a tiltott légtérbe sem repülhet be.

 

A második a speciális kategória, ebbe esik minden 25 kg-nál nagyobb tömegű drón. Ezeket olyan feladatok elvégzésére használják, amelyek során az üzemeltető nem látja folyamatosan az eszközt szabad szemmel. Általában az ilyen reptetések már engedélyhez vagy bejelentéshez vannak kötve. A harmadik kategória az engedélyköteles kategória. Ebbe esik minden olyan reptetés, amely embertömeg fölött történik vagy amely során áru- és/vagy személyszállítás valósul meg. Szintén engedélykötelesek a vegyianyagszórással járó reptetések is.
 


A szabályozás alapján minden drónt és azok üzemeltetőinek regisztrálniuk kell magukat. Ez alól csupán azok az eszközök jelentenek kivételt, amelyek játéknak minősülnek, vagyis az eszköz tömege nem haladja meg a 120 grammot, illetve nem rendelkezik semmilyen adatrögzítő technológiával és a hatótávja sem haladja meg a 100 métert. Ha e három kritérium közül bármelyik nem valósul meg, az eszköz már nem minősíthető játéknak és regisztrációkötelessé válik.

 

A rendelet fontos kikötése, hogy minden drónpilótának tanfolyamot kell elvégeznie és vizsgát kell tennie az ott tanultakból. Itt fontos megjegyezni, hogy a törvénymódosítás hatályba lépése előtt elvégzett bármilyen drónpilóta-képzés nem mentesíti a pilótát a tanfolyam és a vizsga alól! Az vizsga a reptetni kívánt drón kategóriájától is függ, mivel az A2 kategóriához kiegészítő anyagok elsajátítása is szükséges.
 


A törvény a légtérhasználatra is kitér. Fontos különbséget tenni a lakott és a nem lakott területek között! Lakott területen minden reptetés eseti légtérhasználati engedélyt kell kérni, míg nem lakott terület felett az általános szabályozás érvényes. Szintén fontos, hogy léteznek olyan légterek, amelyekben tiltott a drónreptetés. A repülőterek környezetében általánosan tilos a reptetés, de vannak olyan területek is, ahol környezetvédelmi okokból, esetleg csak a polgári légijárművek (így a drónok) számára tiltottak, például a katonai légterek.
 


A szabályokat be nem tartó drónpilótákkal szemben a rendőrség és a légiközlekedési hatóság eljárást kezdeményezhet. Tipikusan olyan esetekben lehet bírságra számítani, ha a pilóta megszegi a repülési szabályokat (nem regisztrált, nincs eseti légtérhasználati engedélye, tiltott légtérben repült stb.), illetve jogosulatlanul történt adatrögzítés a repülés során. Emellett fontos észben tartani, hogy a reptetett drónra érvényes felelősségbiztosítással is rendelkeznie kell a pilótáknak.

A MyDroneSchool rendszeresen szervez ingyenes, webinárium alapú konzultációkat a drónreptetést szabályozó törvénnyel kapcsolatban. Erre bárki szabadon regisztrálhat, akinek kérdései merültek fel a szabályozásokkal kapcsolatban. A konzultációra minden kedden és csütörtökön délután kerül sor, regisztrálni a hivatalos oldalon lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Még több cikk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz előbb jelentkezzen be!