Kosár 0

Úgy látszik a kosarad üres!

0
Szűrők
...
...

Mobiltelefon

A mobiltelefonok már az életünk szerves részét képzik. Azon tartjuk a kapcsolatot szeretteinkkel és barátinkkal, hallgatunk zenét, nézünk sorozatot, játszunk, tanulunk vagy éppen intézzük a mindennapi teendőket.
Óriási szerepük van a tájékozódásban, illetve bármikor tudunk vele képet készíteni, hogy megörökítsük vele az élet egy pillanatát.

Általánoságban elmondható, hogy most mar minden telefon, okostelefon.
Az okostelefonok kategóriájában két nagy csoportot különböztetünk meg, amit a rajta található operációs rendszerrel jelölünk. Android és IOS.
Apple féle iOS rendszer, az iPhone-okban található meg, a Google fejlesztette Android pedig rengeteg gyártó által használ operációs rendszer így nemmeglepő, hogy az az elterjedtebb.
Az Android egy nyíltabb operációs rendszer míg az IOS zártabb. Felhasználási sebesség tekintetében, sokáig az Apple termékei vezettek, de mára ezt az Android a közép és csúcs kategóriás telefonjain leküzdötte.
A választás nem egyszerű ebben a kategóriában mivel annyira a hétköznapok része, hogy minden részlet számít.
A legtöbb gyártó minden évben hoz ki egy új „családot”, ami tartalmaz egy alap modellt, egy extra modellt és egy pro modellt. Az extra és pro modellek kapnak újabb mobil processzorokat, több memóriát, szebb, nagyobb kijelzőt és jobb kamerát.
Fontos szempont még a telefonoknál a memória mérete. Minél több van, annál több alkalmazást tudunk egyszerre használni. A tárhely is fontos hiszen a mostani kamerák a telefonokban már 4K videó és kép rögzítésére is alkalmasak, sőt egy-két zászlóshajó modell már állandó tartalomgyártásra is képes, (videózás, live stream) teljesítményük akár egy mini pc erejével felér.
Mivel ezek az eszközök elkísérnek mindenhova ezért nagyon fontos milyen vezeték nélküli kapcsolattal bírnak. Internetezéshez a standard a legtöbb szolgáltatónál a 4G de már kezd az 5G sávszélesség is elterjedni, ami még jobban javítja a böngészést a neten.
Ezek az eszközök már legújabb a Wi-Fi 6 (AX) hatodik generációs megoldással érkeznek, ami sokkal gyorsabb és stabilabb, mint például a Wi-Fi 5 (AC). A rendszer visszafelé kompatibilis, tehát ha Wi-Fi 6-os készüléket veszünk, nem kell aggódnunk, a régebbi Wi-Fi 5 hálózatot is tudni fogjuk használni.
A Bluetooth technológia is folyamatosan fejlődik, hiszen a legtöbb kiegészítő eszközünk már vezeték nélkül csatlakozik a mobilunkhoz. 10 méter hatótávolságon belül tudunk hangot, videót vagy bármilyen fájlt továbbítani egyik eszközről a másikra. Minél magasabb a Bluetooth verziószáma, annál gyorsabb és hatékonyabb. Ezek visszafelé is kompatibilis eszközök, vagyis egy 5.0-s eszköz támogatja akár a 2.1-es kapcsolatot is.

Az akkumulátor mérete alapján következtethető, hogy mennyire sokáig fogja bírni a készülék egy töltéssel, amit persze külső akkumulátor segítségével kitolhatunk.

Mivel a telefonok nemcsak tudásban képeznek nagy értéket, így érdemes őket ellátni megfelelő védelemmel. Ilyen például a fólia és a telefon tok.
Töltőfej se jár már minden modellhez így érdemes beszerezni egy gyorstöltésre alkalmas hálózati töltőfejet.