Kosár 0

Úgy látszik a kosarad üres!

0
Szűrők
...
...

Elemek

Az elemek olyan eszközök, amelyek az elektromos energiát kémiai reakciók révén tárolják és biztosítják. Az elemek különböző típusai közé tartoznak az alkáli, lítium, nikkel-metál-hidrid (NiMH), és ólom-sav akkumulátorok. Ezek az elemek számos alkalmazásban elengedhetetlenek, az otthoni eszközöktől kezdve az ipari berendezésekig.

Elemek típusai és felhasználása

Alkáli elemek

Az alkáli elemek a leggyakrabban használt elemek közé tartoznak. Ezek a mindennapi háztartási eszközökben találhatók meg, mint például a távirányítók, játékok és füstjelzők. Az alkáli elemek előnye, hogy hosszú élettartamúak és viszonylag olcsók. Egy átlagos alkáli elem feszültsége 1,5V, kapacitása pedig 2500-3000 mAh.

Lítium elemek

A lítium elemek nagy energiasűrűségükről és hosszú élettartamukról híresek. Különösen alkalmasak olyan eszközökhöz, amelyek nagy energiaigényűek, mint például digitális fényképezőgépek és különböző elektronikus készülékek. A lítium elemek feszültsége általában 3V, és kapacitásuk 1200-3000 mAh között mozog.

Nikkel-metál-hidrid (NiMH) elemek

A NiMH elemek újratölthetők, és környezetbarátabbak, mint az egyszer használatos alkáli elemek. Ezeket gyakran használják vezeték nélküli telefonokban, fényképezőgépekben és más, nagy energiaigényű eszközökben. Az NiMH elemek feszültsége 1,2V, kapacitása pedig 1300-2700 mAh.

Ólom-sav akkumulátorok

Az ólom-sav akkumulátorok elsősorban autókban és egyéb járművekben használatosak. Ezek az akkumulátorok nagy energiaellátást biztosítanak, ami szükséges a jármű indításához és egyéb elektromos rendszerek működtetéséhez. Az ólom-sav akkumulátorok feszültsége 12V, kapacitása pedig több ezer mAh.