Fedezz fel új világot az AQUA mobilalkalmazásával. Ingyenes FOXPOST kiszállítás az applikációt használóknak! ÉRDEKEL
Kosár 0

Úgy látszik a kosarad üres!

0

MáRC

02

0 hozzászólás

Bevezették az új energiacímkéket

A megújult rendszerben búcsút inthetünk a pluszoknak, immár csak A-G között mozognak az elektronikai termékek.


Az Európai Unió már évek óta foglalkozik az elektronikai termékek energiafogyasztását jelző címkék kérdésével, amelyről még 2017-ben hozott rendeletet az Európai Parlament. Ez azonban csak tegnap, vagyis március 1-jén lépett hatályba, vagyis mostantól már az új címkékkel találkozhatunk a boltokban.

 

Az energiafogyasztási kategóriák megreformálására a technológiai fejlődés miatt volt szükség. Az elmúlt években a korábban használt A-D kategóriákat újabbakkal kellett kiegészíteni. Ám mivel a legalacsonyabb fogyasztást az A kategória jelentette, ezért kénytelenek voltak új jelzéseket bevezetni. Így születtek meg az A+, az A++ és végül az A+++ kategóriák is, amelyek könnyen összezavarhatták a vásárlókat.
 


Az új energiafogyasztási címkék ezzel szemben sokkal letisztultabbak és átláthatóbbak. Az egyes kategóriákat immár A-G között határozták meg, ahol továbbra is az A (sötétzöld) kategória képviseli a legalacsonyabb fogyasztást, míg a G (vörös) a legmagasabb fogyasztást.

 

A most hatályba lépett új szabályozás egyelőre csak a hűtőgépek (beleértve a fagyasztókat és borhűtőket), mosógépek (beleértve mosó-szárító gépeket is), mosogatógépek és televíziók (beleértve a monitorokat és már kijelzőket is) címkéire terjed ki. A villanykörtékre és lámpákra viszont csak 2021. szeptember 1-től kell majd az új címkéket elhelyezni. Ugyanakkor vannak bizonyos termékcsoportok (mint az önálló szárítógép, a sütők vagy légkondicionáló berendezések), amelyek címkéit csak a következő években fogják átalakítani.
 


Az új címkéken a terméktípustól függően fel kell tüntetni bizonyos részinformációkat. Ez egy mosógép esetében a maximális töltési mennyiséget, a mosási időt, az elfogyasztott víz mennyiségét, a centrifugázás minőségét és a működési zajszintet jelenti. Emellett fontos újítás a QR-kód bevezetése. Az energiacímkékkel ellátandó új termékeket a forgalomba helyezés előtt az új EPREL-rendszerben kell regisztrálni. A QR-kód leolvasásával a fogyasztók ebből az adatbázisból nyerhetnek további hasznos információkat, felhasználói kézikönyvet és műszaki adatokat az adott termékről.

 

Összegezve tehát: az új energiafogyasztási címkék A-tól G kategóriáig terjednek, ahol az A a legalacsonyabb, a G a legmagasabb fogyasztást jelöli. A címkéken a fontosabb fogyasztási adatokat is fel kell tűntetni, illetve egy QR-kóddal az EPREL adatbázis további részletes információit is el lehet érni. Az új címkék egyelőre csak bizonyos termékkategóriákban kerül bevezetésre, a többi kategóriában a következő években várható az átállás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Még több cikk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz előbb jelentkezzen be!